A Fabry-kórról

Mi a Fabry-kór?

A Fabry-kór öröklõdõ betegség, amelyet egy hibás gén okoz. Az örökítõanyag felépítésének hibája miatt hiányzik, vagy csak elégtelen mennyiségben van jelen egy fontos enzim (név szerint az alfa-galaktozidáz vagy alfa-GAL).

E nélkül az enzim nélkül bizonyos anyagok (elsõsorban a globotriaozil ceramid vagy GL-3) lebontása a szervezetben nem történik meg, így az a sejtekben marad. Következésképpen az anyag felhalmozódik. Ez a folyamatos felhalmozódás okozza a Fabry-kórral kapcsolatos legtöbb problémát.

Ahogy a GL-3 az idõk során felhalmozódik az érfalakban és a szövetekben, egyre nagyobb károsodást okoz a szervezetben. Mivel a folyamat az egész test ereiben végbemegy, a fõ szervrendszerek, a szív, a vese és az agy szabályos mûködése végül lehetetlenné válik, ami életveszélyes problémákhoz vezethet.

Ha a Fabry-kór jeleit és tüneteit idejében felfedezik, az orvosok sikeresebben tudják kezelni, ami javítja az életminõséget. Ezért fontos, hogy ellenõriztesse magát orvosával, ha aggodalomra van oka (különösen akkor, ha a betegség már elõfordult a családban), és – amennyiben már Fabry-kórban szenved – megvizsgáltassa magát egy olyan orvossal, aki jól ismeri ezt a betegséget.

A betegség elõfordulása ritka, 40,000 ember közül 1 szenved a betegségben.


Mi okozza a Fabry-kórt?

A Fabry-kórt az okozza, hogy a szervezet képtelen elõállítani az alfa-galaktozidáz (általában alfa-GAL-nak nevezett) enzimet feladatának ellátásához elegendõ mennyiségben.

A GL-3 nem bontódik le az enzim hiányában, hanem kórosan felszaporodik. Fabry-betegségben hiányzik az alfa-galakozidáz enzim egy génhiba miatt


Mi az alfa-GAL enzim feladata?

Az alfa-GAL enzim a lizoszómában, egy sejten belüli tömlõszerû képletben, normálisan jelenlévõ enzim. Az enzim szerepe, hogy bizonyos anyagokat lebontson, amelyeket aztán a sejt újrahasznosít, vagy kiürülnek a szervezetbõl. A feladat elvégzéséhez elégséges mennyiségû alfa -GAL enzim nélkül ezek az anyagok (elsõsorban a GL-3) felhalmozódnak a lizoszómában, különösen az érfal sejtjeiben. Ezért a Fabry-kórt lizoszómális tárolási betegségnek is nevezik a lizoszómában felhalmozódó GL-3 miatt.